Friday, January 28, 2011

RECAP 2010


RECAP 2010
Kenangan bersama2 Sitizoners yang hadir
Ehsan gambar: Ctea Fairuz
Sewaktu ulangtahun ke 7 Sitizone

Shooting opening gambit SITI bersama Ebby Saiful

Shooting opening gambit program SITI

AidilAdha 2010

Aidilfitri 2010

Bersama anak2 yatim yang diraikan..

Kenangan selepas majlis

Majlis berbuka puasa SNP 2010

Boss sewaktu membuat persembahan

Bersama Boss sblm menjayakan persembahan

Bersama Papa di red carpet

Nyanyian2 artis2 SMK Clifford bersama AJK

Kenangan bersama batch 92/93 yang hadir

Bergambar beramai2 di padang

Sewaktu di red carpet reunion SMK Clifford

Bergambar dgn `kenanganku' berpantun di SMK Clifford

Hari kedua reunion di SMK Clifford

Di padang SMK Clifford, K.Lipis

Memberikan penerangan untuk acara

Latihan muzik

Boss sewaktu menjayakan persembahan di Kuching

Sewaktu di depan hotel di Kuching

Bersama kek hari jadi

Kucupan di hari jadi...

Nyanyian lima beradik dalam lagu Kini Di Kau Jauh

Acara memotong kek sempena ulangtahun ke 15 Boss dlm industri muzik

Majlis pelancaran album Apresiasi

Bersama salah satu anugerah yang dimenangi

Di Anugerah Industri Muzik

Sewaktu menerima Anugerah Bintang Paling Popular

Bersama Boss di ABPBH

Boss dan produk SimplySiti

Di majlis pelancaran SimplySiti

Gandingan Aizat, Boss n Faizal Tahir

Persembahan hari kedua KSS

Kenangan sekeluarga

Mempersembahkan 3 lagu dari album CTKD kepada tetamu

Boss & KD sewaktu berucap di majis pelancaran album CTKD

Gambar untuk dimuatkan dalam inlay album CTKD

12 bulan, setahun tanpa tulisan. Pelbagai kenangan seperti tak tercatatkan namun diari manual sentiasa kemas dengan maklumat meski tanpa perincian. 2011 terlalu banyak yang dijalani, setiap hari yang terisi juga rencamnya pelbagai.

Jan-Beberapa hari sebelum penghujung tahun 2009, album duet pertama Boss dan Kris Dayanti yang berjudul CTKD (Canda, Tangis, Ketawa, Duka) dipasarkan. Jadual kerja yang amat hebat sekitar hujung tahun kerana terlalu banyak hal yang harus diselesaikan tentang album ini. Semua hal jadi mudah dengan sikap keterbukaan kedua2 penyanyi ini. Baik Boss atau KD, apa yang penting adalah usaha murni menerbitkan album ini berhasil. Ia bukan saja untuk kepentingan kerjaya mereka tetapi ragam ketidakseragaman `rasa' dua negara ini juga tercetus beberapa bulan kebelakangan. Barangkali medium seperti muzik dan budaya mampu menjadi pengaman. Itulah yang difikirkan.

Sesuatu yang pasti Januari selalu diingati kerana ada sambutan hari kelahiran Boss. Menetapkan 11 Januari untuk pelancaran album ini, memang agak tergesa-gesa kerana banyak hal yang perlu dikerjakan. Rutin mencari lokasi, menyiapkan itu ini, jemputan dan sebagainya. Menelefon Kris Dayanti, moga ada kelapangan untuk menghadirkan diri, jika beliau tidak dapat hadir, tentunya hanya diadakan majlis hari jadi sahaja. Pelancaran album mungkin ditangguh ke lain kali. Amat berbesar hati bila KD menyatakan kesudian untuk hadir meski ada kekangan masa dan jadual diri.

11 Jan-Majlis pelancaran album CTKD (Oh ! Ya, Mengapa CTKD. Agak ringkas judulnya kali ini. Aku merangkumkan semua makna perasaan itu kerana ia melibatkan situasi yang berlaku/terjadi kepada kedua2 penyanyi ini. Ada kesalingan yang mereka selangi dalam semua perasaan2 itu, tentunya ia lebih berat kepada KD. Sewaktu menghantar SMS kpd Kd bagi mendapatkan persetujuan menggunakan tajuk CTKD untuk album ini, belum sempat selang waktu 5 minit, terbalas...ya kak, luv u..saya sangat setuju!).

Acara disekalikan dengan sambutan ulangtahun kelahiran Boss yang ke 31. Paling menerujakan ialah persembahan `surprise' yang dirancang khas untuk Boss 4 hari sebelumnya. Terima kasih di atas komitmen Sititology yang telah mempersembahkan `Stroberi Coklat The Musical' dengan baik dan menghiburkan sekali. Rakan2 media ini telah membuatkan seluruh tetamu pecah perut dengan gelagat yang ditonjolkan dalam menjayakan watak2 yang mereka bawa.


Akhir Januari, CTKD dilancarkan pula di Jakarta, Indonesia. Kami menyiapkan video klip Amarah sewaktu ke sana dan bertemu pihak media. Sempat juga Boss meluangkan masa bertemu Sitizoners Indonesia dalam majlis makan tengahari di Restoran Natrabu di Jakarta. Indah sekali pertemuan, memang bergenang airmata mendengarkan apresiasi setiap seorang drpd peminat yang datang. Sangat2 mengesankan.

Meski sibuk dengan album CTKD, aku juga menggalas tanggungjawab menyelaraskan Konsert Satu Suara yang bakal dijayakan di Istana Budaya pada Februari 2010. Ia saat yang begitu padat dengan pelbagai urusan. Tidak mudah menjayakan konsert, banyak hal yang harus difikirkan, kewangan adalah suatu keutamaan. Gerak kerja diteruskan dengan team SNP dan juga team yang bertanggungjawab membantu untuk kejayaan konsert ini. Tenaga produksi diketuai Jennifer Thompson sebagai Pengarah Konsert.

Feb-Tumpuan pada awal bulan ini hingga ke pertengahan bulan tentunya Konsert Satu Suara (KSS). KSS adalah proposal yang memang terlintas di mindaku untuk dipersembahkan kepada pihak Istana Budaya. Ia bermula Oktober 2009, proposal itu diajukan kepada pihak IB, dan menjadi rezeki apabila ia diterima untuk dipentaskan. Dua nama artis muda yang amat berbakat dan menyinar iaitu Aizat dan Faizal Tahir telah kunamakan. Meminta izin Boss untuk turut menyertai persembahan ini sebagai artis undangan disambut baik. Alhamdulillah, apabila 3 nama ini digabungkan, pasti ada sesuatu yang bagus dan unik boleh dipersembahkan.

Seminggu sebelum KSS berlangsung, kerja semakin bertimbun. Mulai jam 10am sudah berada di IB dan tentunya lewat tengah malam adakala sampai jam 2pagi barulah sampai ke rumah. Pernah berada di pejabat hingga jam 4am hanya kerana mahu menyiapkan buku program KSS. Semua ini pengorbanan untuk satu kerja besar kerana aku tidak mahu konsert ini gagal, kiranya aku meletakkan leher kepada SNP untuk menganjurkannya.

KSS berlangsung 12-14 Februari, sepanjang 3 hari memang begitu `havoc' di IB, luar biasa, pihak Kementerian dan IB sendiri bercadang meremajakan IB. Ternyata yang hadir majoritinya anak2 muda. Namun sambutan amat luar biasa. Sungguh riuh rendah di dalam panggung IB dengan tepukan, jeritan dan sorakan para penonton. Boss amat sporting meski harus berganding dengan artis2 muda dan tentunya pengaruh muzik rock yang disuntik dlm lagu2 nyanyian bersama Aizat dan Faizal serta nyanyian solonya menggamatkan suasana.

Mac-Mac bukan bulan untuk duduk diam, ada tugasan penting iaitu menyiapkan penerbitan album Apresiasi (Saida dan Sairah) dan perancangan untuk majlis pelancaran. Tidak mudah untuk mengetengahkan dua beradik kepada Boss kerana nama Boss sudah amat kukuh. Saida dan Sairah terpaksa bertatih namun semangat kedua-duanya harus dipuji. (Meski jenuh juga menyakinkan pihak radio untuk memainkan lagu2 mereka. Sukar rupanya lagu artis2 baru mendapat tempat di hati pihak radio.)

Penghujung Mac, Boss melancarkan produk kecantikan miliknya sendiri iaitu SimplySiti. Itulah minat Boss sejak dulu, suka mencuba pelbagai jenis produk kecantikan dan berhasrat memiliki jenamanya sendiri. Hasratnya kini menjadi kenyataan. Seingatku, sejak lebih setahun dulu, aku sudah mula diperkenalkan dengan produk2 yang bakal dikeluarkan, sesuai dengan formulasi yang dikehendaki Boss. Aku diberikan produk itu untuk dicuba, mencari kesesuaian dan mendapatkan maklumbalas. Bagiku, Boss tidak hanya mahu memancing pengguna dengan menggunakan namanya saja tetapi bagaimana beliau berusaha untuk mencari formulasi terbaik dalam produk keluarannya.

April-Awal bulan yang dimulakan dengan indah. Penganjuran Anugerah Bintang Popular Berita Harian (ABPBH) di Arena Of Stars, Genting Highlands . Malam bertuah buat Boss apabila dianugerahkan lagi gelaran Penyanyi Wanita Popular (13 tahun berturut2) dan Bintang Paling Popular (7 kali) . Konsisten dalam kariernya barangkali telah menyakinkan peminat untuk kembali mengangkat Boss sebagai Bintang Paling Popular. Anugerah terindah kerana April 2010 merupakan ulangtahun ke 15 tahun, Boss dalam bidang seni. Dan ini bermakna sudah 15 tahun juga aku melihat di depan mata jatuh dan bangun Boss. Resah dan airmata. Keringat dan semangat Boss. Tidak mudah untuk berjaya, 15 tahun itu di mataku Boss telah melalui segala2nya.

Dalam bulan ini juga, majlis meraikan ulangtahun ke 15 Boss dalam industri juga telah diadakan sekaligus dengan majlis pelancaran album Apresiasi, Saida dan Sairah. Sebetulnya memang amat sibuk untuk persiapan majlis. Baru saja mengadakan majlis sambutan hari jadi Boss Januari lalu, tentunya pengisiannya mahu berbeza dengan majlis meraikan ulangtahun ke 15 dlm industri ini.

Bulan ini juga Boss mengadakan persembahan sempena Minggu Setiausaha yang diadakan sempena perasmian SACC Convention Centre, Shah Alam. Persembahan selama dua hari itu dijayakan bersama Kris Dayanti. Satu usaha promosi yang baik untuk album CTKD.

Mei- Anugerah Industri Muzik diadakan bulan ini. Boss memenangi 3 anugerah di samping menjayakan persembahan pembukaan bersama Kris Dayanti menerusi lagu Jika Kau Tak Datang.

Mei yang indah tentunya memberikan sesuatu yang amat sentimental kepadaku. Genap usiaku ke 36 tahun pada tanggal 11 Mei. Sambutan? Aku menyiapkannya sendiri, mengadakan majlis makan2 di Restoran Resipi Sangdewi, dengan kehadiran teman2 dan rakan kerja. Majlis itu sepertinya menjadi tema merah jambu meskipun tidak dinyatakan ada tema tertentu. Ramai yang hadir mengenakan pakaian merah jambu dan hadiah2 yang ku terima juga kebanyakannya berwarna itu.

Terima kasih atas kehadiran dan doa yang diiringikan. Ucapan demi ucapan yang diterima amat menyentuh perasaan.

Seawal bulan ini juga, Boss sudah mula menjayakan rakaman program hari raya iaitu terbitan RTM. Seperti biasa, konsep dan skrip harus difikirkan dan disuarakan kepada pihak RTM. Tidak mahu ada ulangan konsep kerana selama 15 tahun, sudah bermacam2 persembahan yang Boss jayakan.

Jun-Boss menjayakan persembahan makan malam di Kuching, Sarawak pada bulan ini, terakhir ke sini pada tahun 2004 sempena Konsert Fantasia Tour. Bayangkan, betapa lamanya Boss tidak menjejakkan kaki ke bumi kenyalang ini.

Ada perancangan untuk satu projek besar Boss yang dibincangkan bersama seorang penggiat seni di SNP. Ia baru perbincangan, belu ada kata putus ke arahnya. Jika ada rezeki, pelaksanaannya akan dimulakan seawal mungkin.

Pada bulan ini, aku sudah mula mengaktifkan diri untuk sebagai AJK bagi menjayakan projek reunion SMK Clifford. Diakui memang terlalu banyak hal yang harus diuruskan tetapi kesemua AJK telah memberikan komitmen terbaik. Pertemuan yang dinamakan `2 Gather As 1' ini merupakan perhimpunan terbesar warga SMK Clifford yang akan diadakan pada 31 Julai dan 1 Ogos depan.

Mesyuarat, mesyuarat dan mesyuarat. Sangat2 sibuk, adakala siang, adakala malam hingga ke tengah malam dan ke pagi juga.

Julai-Semakin dekat dengan penganjuran reunion SMK Clifford. Aku dilantik menjadi Pengerusi untuk AJK KL Lites. Sangat-sangat mencabar dan begitu banyak urusan. Mujurlah warga SNP yang lain juga menjadi AJK dan dapat membantu. Mula menyiapkan aturcara untuk persembahan atau perjalanan reunion. Mengenalpasti sesiapa yang bakal terlibat dan sekaligus menyenaraikan segala keperluan.

Semakin dekat dengan harinya, semakin banyak kerja yang harus diselesaikan. Ada juga mesyuarat yang diadakan di Lipis, Papa juga sudah mula bising bila aku sibuk. Aku memang sukar untuk menolak jika sudah diberikan mandat dan tanggungjawab. Biarlah amanah ini diselesaikan dengan baik. Dalam masa yang sama cuba untuk menyelaraskan kerja atau hal-hal lain.

30 Julai-Sudah berada di Lipis dan ke SMK Clifford. Membantu menyelaraskan banyak hal. Skrip untuk pengacara majlis belum disiapkan sepenuhnya dan harus disiapkan secepatnya. Mengadap komputer saja dan tidak mahu diganggu. Kemudian mengadakan latihan muzik bersama2 artis2 SMK Clifford termasuk Boss, Saida, Sairah dan Papa (Ayie), Chedd dan beberapa orang lain.

31 Julai-Awal pagi sudah di sekolah, banyak lagi urusan yang perlu dikemaskini. Sekali lagi latihan muzik dilakukan untuk tidak ada masalah pada sebelah malamnya. Hingga hari hampir senja barulah aku balik ke rumah mertua untuk bersiap-siap.

Acara bermula jam 730m melalui `red carpet', bergambar kenangan dan aku telah memulakan kerja. Segala urusan berkaitan acara di pentas, aku dan team SNP yang harus kendalikan. Sepanjang malam itu amat sibuk tapi aku sempat mengelilingi seluruh khemah bertemu tetamu/warga Old Cliffordians yang hadir. Sayangnya, teman2 dari batch 92/93 tidak ramai yang hadir.

Majlis berlangsung dengan jayanya. Boss juga sudi menyampaikan 5 buah lagu, memang Boss jadi tumpuan malam itu. Tidak mengapalah kerana Boss telah kembali ke gedung ilmu tempat beliau belajar selama 5 tahun di alam sekolah menengah.

Ogos-1 Ogos acara reunion berlangsung lagi untuk acara padang. Ada senamrobik, poco-poco dan banyak lagi. Amat seronok bila dapat berkumpul kembali. Setelah selesai majlis, kembali ke rumah mertua. Aku dan keluarga pulang semula ke KL pada sebelah petangnya.

Bulan Ramadhan telah tiba. Sebelum berpuasa, sempat menyiapkan single trio lagu raya berjudul `Panggilan' nyanyian Boss, Saida dan Sairah. Pada bulan puasa, SNP mengadakan majlis berbuka puasa dan pelancaran single tersebut. Boss juga seperti biasa dijemput menghadiri majlis berbuka puasa dan juga menjayakan fotografi untuk hari raya.

September-Sambutan Aidilfitri seperti biasa di rumahku di kampung dan juga rumah mertua. Sederhana sahaja kerana tidak semua keluarga pulang beraya. Selepas hari raya, kembali bekerja seperti biasa.

Oktober-Sibuk seperti biasa di opis, ada waktunya Boss mengisi kerja dengan jadual mempromosikan SimplySiti dan fotografi bersama majalah untuk tujuan memperkenalkan produk tersebut.

Boss juga sempat mencuri masa bercuti dalam pada sibuk bekerja serta menjayakan persembahan di luar negara (Singapura dan Melbourne)

November-Boss telah memulakan penggambaran untuk program bicarawara (talk show) SITI yang akan disiarkan di Astro Ria bermula Februari 2011. Segmen pembukaan iaitu `opening gambit' yang istimewa dengan rakaman luar telah memulakan penggambarannya. Macam-macam watak yang dipegang oleh Boss untuk menjayakan segmen tersebut.

Boss juga kembali sibuk menjayakan persembahan di sana sini. Banyak pengisian kerja dilakukan pada bulan ini di samping membuat perancangan untuk 2011.

Sambutan hari raya haji, aku dan keluarga pulang ke kampung. Boss juga pulang ke Lipis kali ini. Berkumpul keluarga tentunya riuh rendah namun tidak lama bercuti kerana harus kembali ke K.Lumpur untuk bertugas.

Disember-Rakaman untuk rancangan SITI untuk segmen pembukaan masih diteruskan. Ini adalah untuk memastikan pada bulan Januari nanti, Boss hanya akan mengadakan rakaman di studio sahaja. Semua rakaman luar dihabiskan pada bulan ini.

Memulakan promosi SS Tour pada bulan ini dan akan disambung hingga tahun depan.

Boss sempat juga meraikan ulangtahun Sitizone yang ke 7 dengan dihadiri lebih 30 orang peminatnya.

Sebetulnya 2010 adalah tahun penuh rencah, ada sedih dan indah, ada impian yang digapai dan ia singgah cuma belum disudah. Aku semakin cekal dan tabah, semakin matang menghitung perkiraan tentang makna hidup yang sedang ditongkah. Aku kembali menulis dan menulis, ia adalah sesuatu yang manis. Aku menyintai apa yang terbit dalam hatiku, aku mengasihi semua perasaan yang mengisi dan bertamu dan aku menghargai dan amat bersyukur akan segala yang telah dipinjamkanNya kepadaku. Alhamdulillah.....
14 comments:

Amir Rayyan said...

Alhamdulillah..sudah ada kenangan indah yang dicatat sepanjang 2010 kak z......

terus isi ceritanya disini ya kak....

jg diri...

ms.teo said...

:0)

Anonymous said...

thx update...dpt gak baca...hehe...takecare KZ...zamrie79

Anonymous said...

thx update...dpt gak baca...hehe...takecare KZ...zamrie79

Anonymous said...

tak de cite saerah ke? ko kan pengurus dia gak... senyap ajer dia skrg...
pastu peminat DCT tuh ramai, aku tengok setiap kali ade gathering dgn DCT dok muka tuh ajer yg datang @ dijemput... ajak la peminat lain jugak... ni muka2 kroni ko ajer... lama2 orang menyampah dgn pengurusan DCT terus dah tak minat DCT...bagi la peluang gak peminat lain...
ni just pendapat... nak terima ke tak, terserah ko....

zyee said...

Anonymous: Mengapa nadanya begitu? InsyaAllah, saya takkan berbuat perkara2 yg menyakitkan. Jika tidak berpuas hati saya harap tidak mudah serkap jarang.....jika pihak lain ada inisiatif dalam apa jua perkara, jangan menyalahkan keadaan itu.

Amir Rayyan said...

anonymous: pada saya peminat dato siti tidak pernah terasa hati tentang itu..bahkan kami senantiasa bebas untuk hadir pada majlis jemputan atau terbuka...nak buat mcm mana kalau yg hadir adalah orang yang sama kerna hanya yang itu punya kelapangan waktu....kepada anonymous,jgn terlalu emosi dalam memberi komen kerna anda pasti rugi dengan itu....


kak zyee: terus isi cerita disini ya....jaga diri kak....:)

Juayu said...

Salam kak Zyee... bestnye kak Zyee dah update blog ni, mmg amat dinanti2kan :) Semoga kak Zyee terus berblogging :) Salam syg buat kak Zyee dan Dato' CT :)

ms.teo said...

hampir 28 feb..hehe

idasm said...

salam rindu buat kz,
wah tak sangka setahun lamanya kz tak update dunia kecil kz ni. tp sekali update.. ambik .. hehe... mmg tabik springlah kat kz.. boleh recall semua event dengan teliti. begitu banyak kenangan manis dan kejayaan dilakar sepanjang karier kz dan boss kz. alhamdulillah semuanya berjalan lancar.

ida akan terus beri sokongan setakat yg termampu. go kz, go ct.. hehe.

take care kz. dan teruskan menulis...

(sori lambat komen, bz ngan si kecik.. hehe)

Dj Khyree said...

Fuyoohhh.. kak zyee update RECAP Tahun 2010... cayalah...

rasa sebak plak di beberapa bahagian... :)

kak zyee lupa ek.. dct datang singapore bulan 5 untuk sambut ulang tahun TV Suria kat Singapore .. huhuhuh...

ms.teo said...

:-)

Jan said...

kak... teruskan berblogging... Nice blog kak... meh lar, same2 jenguk blog kiter jugak.. www.tedannasayang.blogspot.com

Salam perkenalan, dari insan yg kerdil ini... =)

IBU PUSPITA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI