Wednesday, June 10, 2009

Hari Keluarga Aki Bachik

6 Jun-Bangun pagi sebab nak bersiap-siap ke rumah wan, hari ini adalah hari himpunan keluarga `Aki Bachik'. Nabil dan Damia amat bersemangat kerana mereka berdua ni lah yang paling awal siap.

Mak dari awal pagi dah keluar, siapkan macam2 perkara. Mak adalah orang yang paling sibuk, memang aku kesian sangat tengok mak. Sepatutnya Mak berehat dan menikmati setiap detik kegembiraan sambutan hari ini tetapi memang Mak dah terbiasa nak buat semua benda sendiri.

Kami dari rumah mak konvoi ke rumah wan, memang ramai dah berkumpul. Anak2 wan, cucu, cicit berhimpun di situ sejak dua malam lepas. Ada juga yang baru tiba malam tadi dan pagi ini. Wan juga nampak gembira sangat walaupun tak begitu aktif lagi, maklum wan dah menjangkau 80-an umurnya.

Acara pertama pagi itu ialah senamrobik. Lama juga acara ni berlangsung, siap ada poco-poco lagi. Aku berselangseli buat senamrobik dan juga tolong siapkan sarapan pagi.

Bila sarapan dah siap, senamrobik/poco-poco pun selesai. Lepas sarapan ada acara sukan berkumpulan. Ada 4 atau 5 kumpulan. Macam2 acara diadakan sampailah menjelang waktu makan tengah hari.

Dalam pada ke hulu ke hilir siapkan itu dan ini, aku sempat juga masuk 2 acara iaitu `mesej karat' dan rebut kerusi. Saja suka-suka. Sambil tu, aku bersemangat berikan sokongan kepada anak2, bila Nabil dan Put'a masuk dalam acara tiup belon dan rebut gula2. Hahahahha...rebut gula2 kategori dewasa pun ada juga, aku tak ketinggalan menyertainya.

Nabil lagi best, orang lain sibuk rebut gula2, dia ambil sebiji gula2 dan terus makan. Papa pula masuk acara menyumpit, Put'a paling bersemangat, semua nak masuk. Damia rileks je, jadi penyibuk sana sini.

Lepas makan tengah hari, semua orang dah keletihan. Masa nilah pembahagian cenderahati kepada semua yang hadir.

Majlis ini sebenarnya impian mak, beliaulah yang merancang dan tujuannya untuk mengeratkan silratulrahim. Keluarga `Aki Bachik' semakin lama semakin ramai, inilah masanya bertemu, bersuai kenal bagi yang baru dan hubungan kekeluargaan inilah yang mak harapkan kekal sampai bila2.

Jam 4pm, kami balik ke rumah mak. Tak larat. Cuba tidur tak pulak mengantuk. Rehat2 saja.

Malam ke rumah wan lagi, masih belum habis acara. Bagi ahli keluarga yang masih berkumpul, malam ini menyaksikan persembahan band pimpinan ayah Rahim (bapa saudara) dan juga band yang dianggotai anak2 beliau. Semuanya berbakat, menyanyi, bermain muzik, menari......ibarat kata `macam2 ada'.

Lepas persembahan band, Boss dah berjanji dengan budak2 nak adakan pertandingan shuffle. Bukan main seronok lagi tengok budak2 ni shuffle, ada yang kreatif, ligat betul. Put'a dan Nabil masuk juga. Nabil kelakar..macam berlari setempat je. Put'a ni memang bersemangat..maklumlah Mak Iti tawarkan hadiah wang tunai. Budak2 kan..kalau ada ganjaran bukan main bersemangatlah.

Ada poco-poco jugak malam ni, aku jadi penonton je. Karaoke juga diteruskan juga lagi malam ni. Hampir jam 12pm, aku tak larat. Nabil dan Damia dah tertidur. Ajak Papa balik. Letih sangat.


Acara senamrobik. Damia dan Nabil pun join sama, Papa dan Abang Lizan pun semangat bersenam, Put'a yang macho pun tak ketinggalan. Lepas senamrobik, ada poco-poco. Time ni aku dah lari...tak pandai.
Boss jadi sound engineer dan d.j, aku sekeluarga bergambar dengan banner, Boss dan Sairah bagi hadiah kat wan dan mak, Boss, Saida dan Sairah bergambar kenangan dengan wan.
Ini aksi-aksi aku dalam pertandingan rebut kerusi...heheheh dapat naib juara tau. Okla tu...

Put'a dan Nabil bersedia untuk pertandingan merebut gula-gula, Put'a bergambar dengan Khalid (anak Saida) dan Damia keletihan....tertidur.
Gambar depan rumah beramai2 sebelum ke rumah wan dan aksi Boss, mak dan D.J menyaksikan acara sukan.

Put'a dan Nabil bertanding acara tiup belon sampai pecah, aku dan Kak Watie (kakak D.J) sebelum acara `mesej karat'.
Gambar keluarga arwah `Aki Bachik', aku bergambar dengan Boss dan saudara mara ang hadir.
Put'a dalam acara tiup belon, aku dalam acara `mesej karat', Papa pula acara menyumpit. Boss jadi koboi hari tu.

Damia dan Papa sewaktu senamrobik, Put'a (singlet merah) sedang merebut gula-gula.


Acara berpasukan, membina mumia/hantu bungkus....Boss jadi juri.

Sekeluarga di depan rumah sebelum ke rumah wan, aku bergambar dgn D.J yang jadi hantu bungkus, gaya D.J waktu dibungkus.....hehehehehe.


Aksi Papa sebelum menyumpit, bergambar kenangan dengan banner.

Pada sebelah malam, ada pertandingan shuffle kanak-kanak, Put'a (baju oren) dan Nabil (baju kuning) turut serta.

9 comments:

Anonymous said...

Meriahnya hari keluarga Aki Bachik...mcm2 ada...bestkan sekali sekala buat hari keluarga....kalau ada games "Limbo Rock"..rock oooo..Amboi boss jd Koboi.. Kak Zie jd hantu bungkus yg "cute"..x takut pun...jgn marah Kak Zie - LIA

Anonymous said...

Wah...meriahnye hari keluarga ni...bagus buat camtu selalu...utk mengeratkan silaturrahim...hehe...pelbagai xtvt ada ek...hehe...tahniah KZ sbb dpt naib juara...hihi...wah hantu bungkus ada gak ke...ehehe :-) zamrie79

Kak Lon said...

Bestnya hari keluarga Aki Bachik..seronok kan dpt berkumpul mcm tu..bape org lah ek seme ahli keluarga Aki Bachik..ada salasiah dia tak? Cuba Zie buat carta salasilah keluarga Aki Bachik..hehe..

Anonymous said...

hai k'zyee...bestnyer family day tu kn...xtvt sebegitu mmg mengeratkan sesama kluarga..tahniah gak buat k'zyee naib juara...aiii terror yer rebut2...hi2...amboi boss..koboi woman yerr...tp still ayu...k'zyee pun...cutebbaju putih tu...SZ*CTEEY YANT=> GANU KTER

Anonymous said...

"sory ttinggal komen..paling Best Tengok budak2 laa k'zyee kan...cuti2 sekolah ni mmg best lla bebudak kl ada xtvt sebegitu...xpuas tengok gambar2 tu...terasa kemesraan n kelucuan saat tu...BESTNYER...(mula nk berangan nih..hi2)walau dlm cuaca yg panas...nmpaknyer budak2happy..k'zyee pn happy,BOSS pn..mesti melawak kn..n seme fmly k'zyee...tp mn abg bob erk...xnmpk pun...tdo eeeee...hi2!" ##Sz*CTEEY YANT=>ganu kpok lekor##

Anonymous said...

cuma 1 je soalan nk tny k.zyee "nabil mng tak contest shuffle dgn lari stempat dia 2?" ekekeeee!!

_aLaNg_

Anonymous said...

best nyer hari keluarga aki bachik ni! siap dgn banner lg..besau sungguh famili ni.. seronok je bace entry kz ni hehe

tp nabil tu mmg lawak la kz tergelak sy bace part dia mkn gula2 tu hehe

caya lah kz naib juara sey!power tu! TAJLENA

zue_zf said...

bestnyer k.zyee ada perjumpaan keluarga mcm tue.......zue teringin jgklah....bukan senang kan nak kumpulkan 1 keluarga....amboi mak iti nmpk cute ngan topi koboi tue yer....k.zyee kirim salam kat boss k.zyee yer....salam rinduuuuu

arieda salsabella said...

seronoknya sekali sekala dapat berkumpul mcm tu kan..
idea mak mah rupanya..walaupun dalam cuaca yang agak panas..tp nampaknya semua org enjoy terutama budak2 kan..mak budak pun bukan main lagi rebut kerusi yea..tahniah2..heheh