Thursday, January 22, 2009

Ewah-Ewah.....

21 Jan- Jam 5am dah terjaga dari tidur, bunyi alarm jam yang teramatlah bingitnya. Papa kunci jam sebab pukul 6am nak bergerak ke daerah M, ada kerja. Siapkan sarapan Papa dulu sebelum kejutkan Put'a bangun untuk ke sekolah. Jam 6am, Papa dan 2 teman bergerak ke M. Kemudian barulah aku kejutkan Put'a. Sambil tunggu van sekolah Put'a sampai, aku terus siapkan sarapan pagi dan masak untuk makan tengah hari terus. Sengaja aku siapkan semuanya lebih awal kerana nak plan tidur lama sikit lepas ni.

Jam 8.15am seperti biasa aku bangun semula untuk siapkan Nabil ke sekolah, bezanya aku tak perlu bersusah-susah nak masak makanan tengah hari time ni.

Bersiap-siap ke pejabat, tunggu jam 1pm untuk bertolak ke Damansara, Saida dan Sairah ada shooting program baru TV3, Ewah-Ewah. Sampai di sana sekitar jam 2pm, dua beradik ni `touch up' make up dulu dan siap2 dengan t-shirt `rumah kuning' Ewah-Ewah. Program ni adalah games show antara selebriti atau artis. Pasangan adik beradik Pija dan Naufarah pun turut serta, dorang rumah merah. Ada pasangan lelaki, Akhbar (pengacara scoreboard tv3) dan sorang laki pelakon pula dalam pasukan rumah biru.

Segmen pertama kesian tengok pasukan kuning ni, buzzer tak menyala walaupun banyak kali dapat peluang untuk menjawab soalan. Bila dah beberapa kali berlaku, barulah pihak penerbit check buzzer pasukan kuning. Memang ada masalah sebenarnya tapi takkan nak mulakan semula. Takpelah..kira halal lah yang tadi tu.

Game ke 2, pasukan kuning menyerlah, game ke 3 pula so-so je, lastly pasukan merah yang berjaya ke final. Seronok je kan, bukan apa-apa pun. Yang penting program ni kira menghiburkanlah.

Papa yang balik dari daerah M, ada belikan ikan patin masak tempoyak. Put'a memang suka dan tak sabar nak makan dengan Papanya. Nabil langsung taknak sebab asyik main games kat hp Put'a. Akhirnya Damia yang datang terkedek-kedek duduk atas riba Papa dan menghabiskan ikan patin. Tak sangka juga Damia suka ikan patin, tapi biasalah..dah namanya orang Pahang, duduk kat mana pun memang ikan patin ni jadi kegemaran. Aku???? Heehheh..walaupun anak jati Pahang, aku berkecuali..tapi bab masak ikan patin masak tempoyak, kira terrorlah....makan, jauh sekali.

Malam tidur awal, Papa macam biasa pergi memancing dengan bapa mertuaku. Mesti lambat balik punyalah.........

No comments: