Tuesday, March 3, 2009

Bergotong royong amalan mulia-SNP


Aduiihhh..beratnya kotak ni...nasib baiklah aku ni srikandi..masa sekolah dulu aku sertai Kelab Silat Sendeng...siap minum minyak panas lagi...heheheh..kira terror la aku nikan....


Orang lain jenuh bergotong royong...mamat ni tidur je kerjanya..ni memang nak kena penangan penyapulah...heheheh kesian A.Z, aku yang paksa dia bergambar tidur ni. Nak tunjuk kat boss, biar kena potong gaji......


Tengoklah tangan aku ni....boleh buat celoreng askar kat muka tau....hitam legam jadinya...tu belum lagi segala jenis habuk melekat kat baju dan seluar aku tuh.....



Dalam banyak2 kerja, aku tak puas hati betul kat D.J ni, ada ke patut hanya `buka...tengok..tutup..' tu je kerjanya....patutlah sebutir peluh pun tak keluar.....iskhhhh



Inilah gaya kami setelah siap bergotong royong, amat ceria sekali...Pooh pun join bergembira ria...aikk..jangan terpedaya ya..D.J bukan atas udara tapi atas kerusi....



Walaupun gambar ni amat diprotes oleh D.J bila aku nak masukkan dalam blog ni...mungkin sebab gayanya yang agak keterlaluan, tapi aku nak masukkan jugak sebab aku lah yang melompat paling tinggi dari semua orang!!! Akulah juara.......


Tengoklah Saida tu..agaknya dia teringat gaya menari lagu `Menuju Puncak' agaknya, alamak..Aiman melompat amatlah tingginya...seperti biasa A.Z paling terbelakang sebab dia malu dengan tahap kritikal lompatannya......

3 Mac- Lepas makan tengahari tadi, ada gotong royong kemaskan tingkat bawah SNP. Team SNP yang terlibat ialah aku, Saida, D.J, A.Z dan Aiman. Sheila hanya terlibat menjenguk2 kami bekerja dan sesekali menyibuk di tingkat bawah. Arahan diterima Sheila: Duduk kat atas, pergi jawap telefon!!!! Jadinya dia berkecuali dalam tugasan hari ni.

Aku: Sheila gi naik atas, orang lepas bersalin tak boleh angkat benda berat!!!! (dalam erti kata lain, kang jatuh peranakan tuh!!!!)

Semua benda yang disumbatkan kat tingkat bawah ni diatur elok, pelbagai barang, kotak2 dari opis lama baru nak disusun elok dan juga semua koleksi boss juga disusun berdereten..heheheh macam buat acara menyusun kotak pula. Pemenang mestilah aku....dah berpuluh tahun tak keluar peluh jantan ni, hari ni semua anak pinak peluh dah terkeluar.
Dorang ni bukan nak bagitau awal2, dah la hari ni aku pakai baju putih...dah hitam legam kena habuk. Tapi tak mengapalah.....nampak sikit gaya orang bekerjakan....

Setelah puas bergotong royong, jam 4pm selesailah sudah kerja2 amal kami kat opis ni. Fuh!!! Letih jugak tapi bukannya banyak pun...sesekali kenalah pastikan segala urat saraf ni berfungsi sikit kan..!!! Kalau setakat pegang senduk kat dapur dan menaip saja, mana keluar peluh pun.....

Seronok juga sesekali macam ni, boss pun batalkan banyak acara..jadinya buat kerja2 amal kat opis ni jelah sekarang ni.....

Balik dari opis, aku dan Papa ambil anak2 kat rumah. Hari ni aku bawa Damia untuk cucuk/suntik, sebenarnya dah terlewat hampir 2 bulan. Masalah biasa aku...nasib baiklah cucuk/suntik kali ni kalau lewat pun tak mengapa.

Aku bawa ke klinik biasa, sementara menunggu giliran di klinik, Papa bawa Put'a dan Nabil makan roti canai di restoran mamak berdekatan. Aiman, D.J dan A.Z pun memang dah sedia lepak kat situ.

Alamak ngeri pulak aku rasa, biasanya kalau Damia nak kena cucuk/suntik, Papa yang akan pegang dia. Kali ni Papa tak ada, aku bagitau doktor supaya ada pembantu/nurse yang akan tolong pegangkan Damia. Aku ni bukanlah takut ke apa cuma tak sampai hati nak tengok Damia menangis atau sakit.

Masa tu aku tengah dukung Damia, doktor kata tak mengapalah...aku boleh dukung dan doktor suntik Damia masa tu. Aik senangnya....kejap je dan Damia tak menangis pun. Merengek kejap je.

13 comments:

tuanpunya hati said...

bergotong royong amalan mulia...
sonot jugak tengok aksi2 lompatan, agak2 siapa juara yea kak...hehe

Anonymous said...

semekom kak zie... sy TAJLENA dari SZ... x sangka sy bole masok blog kak zie ni. tu pon kerana visit blog KAK IDASM... bnyk juga yg sy tahu dari membace blog2 akak ni. semua topik best2 n ade jugak info psl DCT... thks so much kak zie.. sy akan selalu jengguk2 blog akak ye... take care kak zie

Sangdewi said...

Salam...

Ida...sesekali gotong royong seronoklah jadinya, tu yang melompat2 hehhehe...

Tajlena...selalu juga akak nampak nama ni kat SZ, selamat datanglah ke dunia kecil akak ni ya...thanks....

zaffirazaini said...

jap..jap... musykil dengan building SNP ni... ni kemas2 ni bhgn depan bawah kan??

Abis studio tu kat bhgn mana plak tu?? iskh3... byk pintu rahsia nih... hehehe....

Lompat Si katak Lompat...
Lompat lah tinggi... Cepat lah akak cepat..cepat lah update blog lagi... hehehe...

Lily Haslina Nasir said...

salam zie!
terkejut kita bila nampak jejak sangdewi kat blog seberang sana tu... wah lepas ni kak lily pun akan selalu tumpang singgah, tumpang baca ye di sini.
terima kasih sebab sudi singgah sana. zie.. apa rahsia hah.. anak dah tiga..badan zie maintain mcm zmn sekolah jer ye..

Sangdewi said...

Salam Kak Lily....hai ingat lagi ya, maklum dah jadi penulis popular ni.....
Hahahah...ini pun badan dah naiklah Kak....nak turunkan lagi 1kg baru ideal....
Kak lily walaupun lama tak jumpa tapi Zyee selalu baca blog akak n ikuti tulisan akak yang hebat tuh....
Tahniah atas byk kejayaan...moga bertemu nanti.salam...

Sangdewi said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Sangdewi said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Azwan Hashim said...

Salam..

Hye Kak Zie!sihat ker?
Lastyly Azwan br sempat nak komen kt sini..huhu..selalu baca jer x sempat nk tinggalkan komen..
Anyway,'dunia kecil' Kak Zie ni memang best ar..enjoy betul Azwan bila masuk jer dunia akak ni!hehe..

Betuk ker Kak Zie dulu srikandi?cayalah hehe..siap minum minyak panas!tu yg tak tahan..hehe..Kak Zie ni memang lawak ar..ingat lg lawak2 Kak Zie kat MPH tu..Azwan cadangkan akak masuk musim baru Raja Lawak ek?Confirm jd finalis.. ada rezeki jd juara!!hehe.. serius ni..(dgn muka yakin)akak fikir2kan ek cadangan Azwan!hahaha.. :P
Yela, Kak Ida dh msk AF, Kak Zie masuk plak Raja Lawak..baru complete..huhu..Azwan confirm vote Kak Zie punyer..hehe..

Ok, la Kak Zie..teruskan aktif dgn post2 yg terkini kt sini ek..Azwan akan selalu singgah ke Dunia Kecil akak yg pinky ni..Jgn marah2 ek..dgn gurauan Azwan tu..nanti cepat gemuk (bukan tua)hehe..

Take care yer Kak Zie..

p/s : Kak Zie bila nk open table belanja makan sate ni?? huhu.. :)

Anonymous said...

semekom kak zie... aduhai sy merenggzzss giler ni kak zie reply sy.. kak zie ckp lagi selalu nampak nama sy ni kat SZ... YA ALLAH teramat merenggzzss sy ni kak hehehe... thks so much la kak zie. sy akan selalu jenggok blog akak ni k. akak update la selalu ye pasti sy akan bace kisah2 akak kat sini ditambah dgn lawak2 akak tu. bole buat sy gelak2 hehe. TAJLENA

Ctea Fairuz said...

Salam KAk Zie, Bestnyer tengok Warge SNP bergotong royong erk?? yang paling best tgk kotak CTEA yang Kak Zie angkat tuh (Nickname yg diciplak olehku)..tak berat ker??heheheheh...Rajin lah wage SNP, bersatu hati tuh..lain kali panggillah warge SZ untuk gotong royong same.Tiade bayaran akan dikenekan.ekekeek :P

Anonymous said...

May I simply juѕt say what a сomfort
to find someоnе who truly understandѕ
ωhat they're discussing over the internet. You certainly realize how to bring a problem to light and make it important. More and more people must check this out and understand this side of your story. It's surρrising you are not mοre poрulаr given that you
definіtеly hаѵe the gіft.

My web sіte: payday loans

Anonymous said...

Since the aԁmin οf thіs site іs ωorκing, no questіon ѵerу shortly it will be well-known, due to its
featuге сontents.

Also viѕit my web site :: short term loans